Yläkerran alkuperäinen pohjaratkaisu piti sisällään kaksi pientä makuuhuonetta, aulan, wc:n ja vaatehuoneen. Päätimme yhdistää pienet makuuhuoneet yhdeksi, jolloin saimme suuren päämakuuhuoneen ja lisäksi tuplasimme koko yläkerran valoisuuden. Nyt seinät eivät ole valon kulkemisen esteenä ja tunnelma on aika lailla erilainen kuin alunperin. Halusimme säästää talon aikakauden henkeä, ja päätimme asentaa lattiaan mäntylaudan. Lattia käsiteltiin sävytetyllä öljyvahalla kahdesti, jotta aurinko ei pääse sitä niin nopeasti kellastamaan ja tummentamaan. Kattopaneelit maalattiin ja kaikki seinäpinnat uusittiin.
Talomme on yksitasoinen rinnetontilla, vaikkakin muutama porras erottaa kolme erillistä tasoa. Eteinen ja aula ovat ylimmällä tasolla, josta laskeudutaan olohuoneeseen. Tilasta on kulku myös aikuisten wc:n, makuuhuoneeseen, keittiöön, sekä nuorimman lapsemme huoneeseen. Sisustettu käyttäen ikeaa ja vanhoja perintöjä sulassa sovussa.
Yläkerran vihreän aulan muutos on valmis. Suunnitelmana oli rakentaa vanerista koko ikkunaseinän mittainen pitkä työtaso, jossa koko perhe voi työskennellä samaan aikaan. Kerron nyt miten muutos tehtiin ja paljonko kaikki tämä maksoi. Harvoin puhutaan rahasta, siksi haluan listata tämän muutoksen kustannukset. Nimittäin pienelläkin budjetilla voi saada todella mieluisen muutoksen aikaan. Me ainakin saimme.
Viiskytlukulaisen talomme yläkerta oli alunperin 50-80-luvun kuoseissa, kylmän portaikon päässä ja ikävällä tavalla sahanpurun hajuinen. Vaikka tilalle ei sinänsä ollut kovasti käyttöä kahden aikuisen perheessä, tuntui meistä kuitenkin tärkeältä, että viimeinenkin kerros tulisi käytyä läpikotaisin läpi ja rakennettua uudelleen. Purimme kaiken pois, uusimme talon peltikaton rakenteineen ja rakennutimme kaiken uusiksi. Mitään yllätyksiä ei onneksi tullut vastaan, vaikka arvelimme etukäteen, ettei kaikki purettu välttämättä olisi tervettä tavaraa. Yläkerran lattia-ala on noin 96 m2, mutta huoneet ovat normaaleja matalampia. Emme ku...