Ruokia
Tämä albumi sisältää niin suolaisia kuin makeitakin leipomuksiani.
250 g Digestive-keksejä
75 g voita
TÄYTE
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
PINNALLE
½ l pakastemustikoita
n. 1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
(mansikoita)
1. Valmista ensin pinnalle tuleva kiisseli. Kuumenna jäisiä marjoja kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes neste alkaa erottua. Lisää keskenään sekoitettu sokeri ja perunajauhot. Keitä sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Nosta kattila jäähtymään esimerkiksi kylmään vesialtaaseen.
2. Hienonna keksit monitoimikoneessa tai tehosekoittimen teräosaa hyödyntäen. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi. Painele seos piirakkavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.
3. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä seos keksipohjan päälle.
4. Lusikoi paksu, haalea kiisseli juustokerroksen pinnalle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Halutettasi koristele pinta tuoreilla mansikoilla. Anna juustokakun tekeytyä jääkaapissa n. 1 t ennen tarjoamista. Tarjoa kylmänä.
150 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 dl kylmää vettä
TÄYTE
350 g kinkkusuikaleita tai -kuutioita
1 paprika
1 purjo tai sipuli
1 rkl öljyä
2½ dl ranskankermaa
2 dl kevytkermaa tai kuohukerma-maitoseosta
2 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
4 dl juustoraastetta
1. Paloittele rasva kulhoon, jos käytät voita. Lisää joukkoon vehnäjauhot, suola ja juustoraaste. Nypi aineet sormin sekaisin.
2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.
3. Puhdista ja kuutioi paprika. Hienonna purjo tai sipuli riippuen, kumpaa käytät. Kuullosta kasvikset öljyssä pehmeiksi ja lisää kinkku.
4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pienelle uunipellille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225°:ssa 10 min uunin alimmalla tasolla.
5. Sekoita ranskankerma, kevytkerma tai kuohukerma-maitoseos ja kananmunat. Lisää mausteet joukkoon.
6. Levitä kasvis-kinkkuseos piirakkapohjalle. Ripottele päälle juustoraastetta ja kaada lopuksi kermaseos päälle.
7. Paista piirakkaa 200°:ssa 20 min uunin keskitasolla.
2 perunarieskaa
(tomaattisosetta tai ketsuppia)
400 g jauhelihaa
1 sipuli
reilu 1 rkl sienikastiketta
1 prk ananaspaloja mehuineen
1 dl maitoa
1 kananmuna
aurajuustoa ja juustoraastetta oman maun mukaan
suolaa sekä sitruuna- ja mustapippuria
1. Ruskista jauheliha. Kuori ja pilko sipuli jauhelihan joukkoon. Lisää myös mausteet.
2. Levitä tasaisesti tomaattisosetta tai ketsuppia rieskojen päälle. Nämä voi halutessaan jättää pois.
3. Lämmitä kattilassa reilu 1 rkl sienikastiketta. Lisää joukkoon jauheliha, maito, kananmuna ja ananakset mehuineen. Jos paloittelet aurajuuston, lisää sekin kastikkeen joukkoon. Vatkaa, kunnes kananmuna on kokonaan hajonnut joukkoon.
4. Levitä kastike tasaisesti rieskojen päälle.
5. Laita kastikkeen päälle juustoraaste. Jos käytät valmista aurajuustomurua, sen voi lisätä vasta nyt.
6. Lämmitä leivät 200-asteisen uunin keskitasolla. Ne ovat valmiita, kun uunin valo sammuu.
1 hieman ylikypsä banaani
1 dl kasvipohjaista maitoa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita huolellisesti kuohkeaksi massaksi. Jätä taikina tekeytymään n. 10 min ajaksi.
2. Paista öljyssä tai margariinissa 2–3 min.
3. Kun pinta näyttää lähes kuivalta, voit kääntää pannarin ja paistaa sitä vielä hetken. Pannarin väri kertoo oikean lämpötilan.
4. Tarjoile marjojen kanssa.
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
½ dl ruokaöljyä
1 dl vettä
TÄYTE
200 g kinkkusuikaleita
½ paprika
½ tomaatti
1–2 dl juustoraastetta
PINNALLE
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
3 kananmunaa
1. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
2. Pilko tomaatti ja kuutioi paprika. Levitä täytteet tasaisesti taikinan päälle. Ripottele vielä juustoraaste.
3. Kaada munamaito täytteen päälle.
4. Paista piirakka 200°:ssa n. 30–40 min.
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl juoksevaa margariinia
2 dl banaanijogurttia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl vaniljasokeria
1½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 kypsä banaani
(1 sitruunan kuori raastettuna)
(KUORRUTUS
1 prk vaniljarahkaa
1 dl maapähkinävoita)
1. Sekoita munat ja sokeri. Lisää margariini, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan soseutettu banaani ja mahdollinen sitruunankuoriraaste.
2. Jaa taikina muffinipellin voideltuihin syvennyksiin tai paperisiin muffinivuokiin.
3. Paista 200°:ssa uunin keskiosassa 15–17 min.
4. Jos päädyt tekemään myös kuorrutuksen, toimi näin: Sekoita rahka ja maapähkinävoi tasaiseksi. Levitä kuorrutusta rennosti veitsellä muffinssien pintaan.
2 patonkia
TÄYTE
250 g kalkkuna- tai kinkkusuikaleita
1 tlk ananaspaloja pilkottuina
(2 valkosipulin kynttä)
1 dl basilikaa hienonnettuna
1 ps juustoraastetta
(50 g huoneenlämpöistä voita)
1. Leikkaa patongin päälle viilto pituussuunnassa niin, että patonki jää pohjasta yhteen.
2. Yhdistä täytteen aineet keskenään. Levitä täyte patongin viiltoon. Laita se vuoratulle uunipellille.
3. Kuumenna uunissa 225°:ssa 20 min.
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
½ dl ruokaöljyä
1 dl vettä
TÄYTE
100 g fetajuustoa
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
pinaattia
1–2 dl juustoraastetta
PINNALLE
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
3 kananmunaa
1. Sekoita kuiva-aineet keskenään puuhaarukalla. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
2. Pilko parsa- ja kukkakaali sekä kuutioi fetajuusto. Levitä täytteet tasaisesti taikinan päälle. Ripottele juustoraaste.
3. Kaada munamaito täytteen päälle.
4. Paista piirakka 200°:ssa, kunnes pinta on saanut mukavasti väriä.
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 dl pullomargariinia
TÄYTE
2 sipulia
300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
1 tl currya
1 tl öljyä tai pullomargariinia
100 g yrttimaustettua tuorejuustoa
2 paprikaa
1 säilykepersikan puolikas
½ tl mustapippuria
¼ tl suolaa
PINNALLE
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
1. Tee pohja sekoittamalla ainekset nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina voidellun ja jauhotetun piirakkavuoan pohjalle.
2. Pilko sipulit ja kuullota silppu rasvassa broilerisuikaleiden ja curryn kanssa. Lisää pannulle tuorejuusto, pilkotut paprikat, kuutioitu persikka ja mausteet. Sekoita, kunnes massa on tasaista, mutta älä keitä.
3. Sekoita maito ja kananmuna. Levitä broileritäyte pohjan päälle ja sen päälle munamaito. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225°:ssa 30 min.
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 prk maitorahkaa
1 kananmuna
2 rkl rypsiöljyä
TÄYTE
2 prk tonnikalaa
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
½ tl suolaa
(½ tl sitruunapippuria)
(2 rkl tuoretta tilliä tai 2 tl kuivattua tilliä)
3 dl juustoraastetta
1. Laita uuni kuumenemaan 200°:seen. Voitele piirakkavuoka.
2. Sekoita keskenään kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Lisää maitorahka, kananmuna ja öljy. Sekoita tasaiseksi esim. lusikalla.
3. Levitä taikina lusikalla piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille.
4. Valuta tonnikala.
5. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle..
6. Paista tonnikalapiirakkaa uunissa 200°:ssa uunin alimmalla tasolla n. 35 min.
5 dl kauramaitoa
2 banaania
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomaan versioon 3 dl riisijauhoja
2 rkl rypsi- tai kookosöljyä
(sokeria tai 3 rkl hunajaa)
1. Soseuta maito, banaani ja hunaja tai sokeri.
2. Lisää joukkoon kananmunat, öljy ja jauhot.
3. Paista voidellussa uunivuoassa tai uunipellillä 170°:ssa 20–25 min.
4. Tarjoile pannari jäätelön kanssa.
1 pkt Domino Marianne -täytekeksejä
50 g voita
TÄYTE
2 ps Pätkis Mini Bites -suklaapaloja
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1. Murskaa keksit tehosekoittimessa.
2. Sulata voi ja sekoita se keksimuruihin.
3. Pinnoita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele seos vuokaan. Laita jääkaappiin kovettumaan.
4. Säästä ½ ps Pätkiksiä koristeluun. Kaada loput suklaista kulhoon ja pehmennä niitä mikrossa n. 1 min.
5. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja pehmenneet suklaat.
6. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi.
7. Yhdistä täytteen ainekset ja kaada täytemassa vuokaan.
8. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
9. Koristele Pätkiksillä.
8 täysjyväruis- tai kaurapalaa
1¼ dl pestoa tai tilkka öljyä
1 pkt Vuolu-kanafileetä tai 300 g maustamattomia kanasuikaleita
1 ps juustoraastetta
2 kananmunaa
(1 tl oreganoa)
LISÄKSI
1 avokado
½ kurkkua
1. Säädä uuni 225°:een. Sivele leipäpalat pestolla tai öljyllä ja laita ne tiiviisti vierekkäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kuutioi tai riivi kana ja jaa se leiville. Riko kananmunien rakenne kulhossa ja sekoita juustoraaste joukkoon. Lusikoi seos leiville.
2. Paista leipiä uunin keskitasolla 8–10 min, kunnes kuorrute on saanut hieman väriä. Jos käytät oreganoa, ripottele se pinnalle.
3. Halkaise avokado ja poista kivi. Kaapaise hedelmäliha kuoresta lusikalla. Kuutioi avokado ja kurkku. Lisää kuutiot leipien päälle. Irrota leipäpalat veitsellä tai pizzapyörällä.
3 kananmunaa
1 l maitoa
5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
50 g voita
6–8 omenaa
sokeria
kanelia
1. Vispaa kananmunat rikki kulhossa. Lisää ½ maidosta, jauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita. Lisää loput maidosta ja sulatettu voi.
2. Nosta kulho sivuun ja jätä taikina turpoamaan väh. 15–30 min ajaksi.
3. Poista omenoista kannat ja siemenkodat sekä leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kotimaisia omenia, niitä ei tarvitse kuoria.
4. Kaada taikina uunipellille ja levitä omenaviipaleet päälle. Ripottele niiden päälle maltillisesti kanelia ja sokeria.
5. Paista 225°:ssa n. 30 min.
4 kananmunaa
3 dl jauhoja, esim. hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1 tl suolaa
½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia
TÄYTE
300–400 g jauhelihaa
1 sipuli
tilkka öljyä
2 dl pieneksi pilkottua sientä, paprikaa, kesäkurpitsaa tms. kasvista
100–150 g juustoraastetta
3 tomaattia
oreganoa tai kuivattua pizzamausteseosta
suolaa
pippuria
1. Kuumenna uuni 220°:een.
2. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi ja anna turvota sen aikaa, kun teet täytteen.
3. Kuullota silputtu sipuli öljyssä, lisää jauheliha ja ruskista. Mausta se suolalla ja pippurilla sekä halutessasi jollain muulla mausteella, esim. chilillä.
4. Pilko vihannekset ja siivuta tomaatit.
5. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Levitä taikinan päälle jauhelihaseos, vihannekset ja mahdolliset sienet. Levitä pinnalle juustoraaste. Lisää viimeiseksi tomaattiviipaleet. Ripottele pinnalle vielä oregano tai pizzamauste.
7. Paista uunin keskitasolla 220°:ssa n. 20 min.
salaattia
pala kurkkua
2 avokadoa
1 ptk härkistä
juustoraastetta
MARINOIDUT TOMAATIT
n. ½ rs kirsikkatomaatteja
suolaa
öljyä
1. Tee ensin marinoidut tomaatit: Leikkaa pikkutomaatit neljäsosiksi ja laita kulhoon. Ripottele päälle suolaa ja lisää vähän öljyä. Jätä odottamaan siksi aikaa, kun teet salaatin.
2. Pese salaatit tarvittaessa. Viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet, kuutioi avokadot ja kaavi hedelmäliha kuoresta lusikalla.
3. Sekoita kulhossa muut ainesosat paitsi härkis ja tomaatit.
4. Lämmitä Härkistä mikrossa, jotta se ei ole täysin jääkaappikylmää. Sekoita joukkoon n. 1 rkl öljyä.
3. Lisää salaattiin härkis, marinoidut tomaatit ja juustoraaste. Sekoita.
3 dl kaurahiutaleita tai vehnäjauhoja
100 g voita
¾ dl sokeria
TÄYTE
1 prk créme fraîchea
140 g valkosuklaata
2 prk vaniljarahkaa
n. ½ l tuoreita marjoja, esim. mansikoita
1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voit halutessasi tehdä kuten minä: tehdä kakun perinteiseen piirakkavuokaan.
2. Laita kaurahiutaleet tai vehnäjauhot, puolet voista ja sokeri paistinpannulle. Paista, kunnes hiutaleet tai vehnäjauhot ovat hieman ruskistuneet. Lisää loppu voi ja kun se on sulanut, nosta paistinpannu pois liedeltä. Painele lämmin kaurahiutale- tai vehnäjauhoseos vuoan pohjalle ja hieman reunoille nostaen.
3. Pyyhkäise paistinpannu talouspaperilla. Lisää sille créme fraîche ja paloiteltu valkosuklaa. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes valkosuklaa on sulanut. Nosta liedeltä. Sekoita joukkoon vaniljarahka.
4. Kaada täyte vuokaan. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa n. 2 t.
5. Jos teet kakun rengasvuokaan, irrota se tässä vaiheessa ja siirrä kakku sitten tarjolle. Päällystä kakku mansikoilla tai muilla haluamillasi marjoilla.
1 rs broilerin jauhelihaa
n. ½ rkl öljyä
ripaus currya ja juustokuminaa
½ dl vettä
n. 1 ps salaattia
½ rs kirsikkatomaatteja
1 suippopaprika
½ kurkkua
1 avokado
n. 2 dl juustoraastetta
hienonnettua korianteria tai persiljaa
1. Ruskista jauheliha pannulla öljyssä. Lisää curry, juustokumina ja vesi. Hauduta n. 5 min.
2. Revi salaatti laakealle vadille. Lohko tai puolita kirsikkatomaatit. Viipaloi paprika ja avokado. Kuutioi kurkku.
3. Levitä kasvikset ja juustoraaste salaattipedille. Ripottele pinnalle korianteria tai persiljaa. Lisää lopuksi lämmin jauheliha.
1 pkt kauramuro- tai murotaikinaa
TÄYTE
3 dl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata rouheena TAI sokeria
2 tlk mangoa tai persikkaa (2 tlk säilykettä à 250/400 g)
(mantelilastuja)
1. Levitä sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle tasaisesti.
2. Sekoita jogurtti, kananmuna ja kylmänä raastettu tai rouhittu valkosuklaa.
3. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Ripottele mango- tai persikkakuutiot seoksen päälle.
4. Paista 200°:ssa keskitasolla 25–30 min kauniin väriseksi.
5. Koristele halutessasi mantelilastuilla.
50 g voita
3 kananmunaa
1–1½ dl sokeria
1 dl maitoa
2 kypsää banaania
100 g maitosuklaata
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
muffinsivuokia
1. Laita uuni lämpenemään 200°:seen.
2. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola.
3. Soseuta banaanit haarukalla ja pilko suklaa pieniksi paloiksi.
4. Vatkaa sokeri ja kananmunat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
5. Lisää sulatettu voi ja maito sekä sekoita kunnolla.
6. Lisää kuivat aineet, banaani ja suklaa kananmuna-sokeriseoksen joukkoon kunnolla sekoittaen.
7. Täytä paperiset muffinsivuoat taikinamassalla, mutta vain 2/3; muffinsit leviävät uunissa.
8. Paista uunin keskitasossa 200°:ssa n. 12 min. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla. Jos siihen ei jää taikinaa, muffinsit ovat valmiita.
6 dl maitoa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä tai sulatettua margariinia tai voita
TÄYTE
1 dl riisiä
(1 sipuli)
400 g jauhelihaa
(1 pss mausteseosta)
ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
päälle juustoraastetta
1. Valmista lettutaikina turpoamaan.
2. Laita riisi kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
3. Jos käytät sipulia, pilko se ja paista sipulisilppu jauhelihan kanssa paistinpannulla.
4. Sekoita jauhelihan joukkoon riisi ja mausteet.
5. Paista letut ja laita täytettä keskelle, kääri rullalle tai tee niistä paketti uunipellille leivinpaperin päälle.
6. Ripottele lettujen päälle juustoraastetta.
7. Anna olla uunissa 175°:ssa, kunnes juusto on sulanut.
8 dl vehnäjauhoja
3–4 dl sokeria
250 g sulaa margariinia
2 tl soodaa
1 kananmuna
2 dl piimää tai 1 prk kermaviiliä
½–1 l karpaloita
1. Sekoita kaikki kuivat aineet ja margariini keskenään.
2. Ota murumaisesta taikinasta 2 dl sivuun ja lisää loppuun piimä tai kermaviili ja kananmuna.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
4. Ripottele karpalot ja sivuun otettu taikina taikinan päälle.
5. Paista 250°:ssa n. 15 min.
1 pkt piirakkataikinaa
karpaloita tai muita marjoja oman maun mukaan
1 kananmuna
1 purkki maitorahkaa
tilkka maitoa
hieman sokeria
hieman vaniljasokeria
1. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.
2. Halutessasi voit lisätä tilkan maitoa juoksevamman koostumuksen saamiseksi.
3. Painele sulanut valmistaikina vuokaan, kaada sen päälle marjat ja marjojen päälle rahkaseos.
4. Paista uunissa 200°:ssa n. 30–35 min tai kunnes taikina alkaa näyttää sopivan kypsältä reunoilta.
1 dl kvinoaa
2 dl vettä
½ tl suolaa
1 ps pinaatteja
1 ps erilaisia papuja
½ rs kirsikkatomaatteja
0,75 dl karpaloita
1. Keitä kvinoa suolavedessä ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
2. Keitä pinaatit ja pavut vähässä suolavedessä n. 5 min. Anna jäähtyä. Valuta hyvin.
3. Halkaise kirsikkatomaatit.
4. Sekoita salaatin ainekset keskenään.
13 Digestive-keksiä
vajaa 100 g voita tai margariinia
1 prk kondensoitua maitoa
2 banaania
2 dl kuohukermaa
1. Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa. Painele seos vuokaan.
2. Levitä päälle kondensoitu maito ja siivuiksi pilkotut banaanit.
3. Vatkaa kuohukerma ja levitä se kakun päälle.
4 viipaletta pullaa tai ranskanleipää
1 kananmuna
1 dl maitoa
½ tl vaniljasokeria
nokare voita paistamiseen
1. Vatkaa kananmunan rakenne rikki.
2. Lisää maito ja sokeri.
3. Kasta pulla- tai leipäviipaleet yksitellen munamaidossa ja paista pannulla voissa rapeiksi keskilämmöllä molemmilta puolilta.
7 dl maitoa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
(1 dl kaurahiutaleita)
1 tl suolaa
TÄYTE
400 g jauhelihaa
(1 sipuli)
ripaus mustapippuria
1 tlk salsa mexicana -kastiketta tai tacokastiketta
(1 ps pakastemaissia)
1 dl persiljaa
1. Vatkaa kevyesti maidon joukkoon kananmunat, jauhot ja suola sekä kaurahiutaleet, jos käytät niitä. Anna turvota täytteen valmistamisen ajan.
2. Ruskista jauheliha. Jos käytät sipulia, lisää se jauhelihan joukkoon. Mausta mustapippurilla ja kastikkeella. Anna hautua pari minuuttia. Jos käytät maissia, lisää se joukkoon tässä vaiheessa ja kuumenna.
3. Levitä jauhelihaseos uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa – jonka itse unohdin. :D Kaada lopuksi taikina pannulle.
4. Paista 200°:ssa toiseksi alimmalla tasolla n. 35 min.
1 pkt piirakkataikinaa
2 rkl kaakaojauhetta
½ tl merisuolaa
2 dl kuohukermaa
150 g suklaata
2 banaania
½ dl pähkinärouhetta
1. Sulata piirakkataikina. Voitele vuoka ja painele taikina siihen. Levitä kaakaojauhe taikinan päälle. Lisää suola. Pistele haarukalla reikiä piirakkaan. Paista 200°:ssa 15 min.
2. Anna pohjan jäähtyä ja valmista sillä aikaa suklaavaahto. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa lyhyissä pätkissä. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Valuta sulanut suklaa hitaasti kerman joukkoon yhä vatkaten.
3. Siivuta banaanit ja levitä ne piirakkapohjalle. Ripottele pähkinärouhe niiden päälle. Levitä vaahto päälle.
1 ps jäävuorisalaattia
1–2 tomaattia
1 kurkku
1 paprika
(1 pieni punasipuli)
1 pkt fetajuustoa tai salaattijuustokuutioita
(n. 20 kpl kreikkalaisia oliiveja)
PINNALLE
1 pkt broilerin maustamattomia fileesuikaleita
2–3 tl currya
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
(½ dl kevytmajoneesia)
1 prk kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia
1. Revi salaatti tarjoiluastiaan. Lohko tomaatit. Halkaise kurkku pitkittäin ja viipaloi. Suikaloi paprika ja sipuli. Lisää feta- tai salaattijuusto sekä oliivit, jos käytät niitä.
2. Paista broilerit ja mausta. Anna jäähtyä haaleksi ja hienonna hieman veitsellä.
3. Sekoita kermaviili tai jogurtti ja majoneesi salaatin joukkoon.
4 viipaletta paahtoleipää
1 tlk tonnikalapaloja
1 paprika
1 tl pizzamaustetta
2 dl juustoraastetta tai 4 juustoviipaletta
1. Valuta tonnikala. Viipaloi paprika.
2. Jaa tonnikala leiville. Lisää suikaloitu paprika, pizzamauste ja juustoraaste tai -viipaleet tonnikalan päälle.
3. Kuorruta leipiä 250°:ssa uunin yläosassa, kunnes voileivät saavat kauniin värin.
2 tortillaa
1 tlk tonnikalapaloja
(2 rkl ketsuppia)
2 rkl tomaattisosetta
(1 valkosipuli hienonnettuna)
½ tl pizzamaustetta
½ ps juustoraastetta
1. Valuta tonnikalat. Sekoita keskenään tomaattipyree ja pizzamauste sekä ketsuppi ja valkosipuli, jos laitat niitä.
2. Levitä tomaattikastike tortillojen päälle. Tasaa tonnikalat pizzojen täytteeksi ja ripottele pinnalle pizzamauste.
3. Paista 225°:ssa n. 8 min tai kunnes juusto on saanut hieman väriä.
1 pkt piirakkataikinaa
TÄYTE
½ pkt kinkkusuikaleita tai -kuutioita
(100 g purjoa)
½ dl persiljaa hienonnettuna
(½ dl timjamia hienonnettuna)
150 g emmentaljuustoraastetta
PINNALLE
3 kananmunaa
1 tlk ruokakermaa
1 dl maitoa
½ tl mustapippuria
ripaus suolaa
1. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kauli sulanut taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla taikinaan. HUOM! Itse ostin valmiiksi pyöreän muotoisen piirakkataikinan, jonka annoin sulaa. Sen jälkeen painelin taikinan vuokaan.
2. Painele taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja esipaista pohjaa 200°:ssa n. 10 min.
3. Laita kinkkusuikaleet tai -kuutiot kulhoon. Jos laitat purjoa, hienonna se halkaistuna ja huuhdottuna. Hienonna myös persilja ja timjami. Sekoita ainekset kulhossa ja lisää joukkoon puolet juustoraasteesta.
4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma, maito ja loput juustoraasteesta. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
5. Levitä esipaistetulle pohjalle kinkku-purjoseos ja kaada päälle munamaito.
6. Jatka paistamista uunin alatasolla n. 35 min, kunnes täyte on hyytynyt.
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
1½ dl juoksevaa Oivariinia
2 kananmunaa
1 dl vaniljajogurttia
(¾ sitruunankuorta)
TÄYTE
3–4 dl mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
1 kananmuna
2 dl vaniljajogurttia
½ dl sokeria
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet.
2. Lisää Oivariini, kananmunat ja jogurtti. Mausta halutessasi sitruunankuorella tai hienonnetulla kardemummalla. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Levitä taikina pohjalle ja ylös vuoan reunoille.
4. Ripota mustikat pohjataikinalle. Jos käytät pakastemustikoita tai vetisiä mustikoita, sekoita niihin ensin 1 rkl perunajauhoja.
5. Yhdistä kananmuna, jogurtti ja sokeri. Kaada mustikoiden päälle.
6. Paista uunin alimmalla tasolla 200°:ssa 25–30 min tai kunnes piirakka on kypsä.
1 pkt suolaiseen leivontaan tarkoitettua pyöreää piirakkataikinaa
TÄYTE
1 rs kirsikkatomaatteja
20 g juustoraastetta
(2 valkosipulinkynttä)
½ tl suolaa
½ tl pippuria
1½ rkl korppujauhoja
(tuoretta basilikaa)
1. Voitele piirakkavuoka. Pese ja halkaise tomaatit. Jos käytät valkosipulinkynsiä, viipaloi ne.
2. Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Laita taikinan päälle juustoraaste. Asettele tomaatit juustoraasteen päälle leikkauspinta ylöspäin.
3. Mausta tomaatit suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle myös korppujauhot.
4. Paista 200°:ssa 20 min. Anna piirakan jäähtyä vuoassa 10 min ennen tarjoilua. Koristele halutessasi basilikanlehdillä.
3½ dl pastaa, esim. fusilli tai spiraali
1 prk Kippari-ruokakermaa
(1½ tl sitruunapippuria)
(1 tlk maissia)
2 rasiaa kirsikkatomaattia tai 1 iso tomaatti
1 paprika
1 pieni kesäkurpitsa tai kurkku
(½ dl tuoretta basilikaa tai persiljaa)
PINNALLE
1 ps sinihomejuustomurua tai
1 prk salaattikuutioita
1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo, valuta ja jäähdytä.
2. Kaada pasta salaattikulhoon. Sekoita joukkoon ruokakerma ja sitruunapippuri, jos käytät sitä.
3. Jos laitat maissia, valuta se. Halkaise kirsikkatomaatit tai tomaatti, leikkaa paprika ja kesäkurpitsa tai kurkku pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet. Anna vetäytyä jääkaapissa 1–2 t ennen tarjoilua.
5. Lisää salaatin päälle sinihomejuustomurua tai valutettuja salaattijuustokuutioita.
4 kananmunaa
2 rkl maitoa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
½ tl öljyä
TÄYTE
½ pkt kalkkuna- tai kinkkuleikkelettä
50 g kurkkua
½ rs kirsikkatomaatteja tai 1 tomaatti
(1 nippusipulinvarsi)
(½ rs mustapippurituorejuustoa)
1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki sekä lisää maito ja mausteet.
2. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja kaada pannulle puolet munakasseoksesta. Kääntele pannua, jotta seos leviää tasaisesti. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 2 min, kunnes pinta alkaa kuivua. Käännä munakas ja paista vielä muutama minuutti. Siirrä munakas lautaselle. Paista samalla tavoin toinen munakas.
3. Suikaloi kalkkuna- tai kinkkuleike ja kuutio kurkku. Lohko tomaatit ja jos käytät sipulinvartta, hienonna se.
4. Jos käytät tuorejuustoa, levitä sitä munakkaille ja lisää kalkkuna- tai kinkkusuikaleet, kurkku, tomaatti ja sipulinvarsi. Rullaa munakkaat tiukoiksi kääröiksi ja tarjoile.
1 pkt suolaiseen leivontaan tarkoitettua pyöreää piirakkataikinaa
TÄYTE
150 g kinkkusuikaleita
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
1 tl paprikajauhetta
(½ dl tuoretta basilikaa)
½ tl pippuria
2 tomaattia
(kapriksia tai oliiveja)
1. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
2. Levitä päälle kinkkusuikaleet ja juustoraaste.
3. Sekoita kananmunat, smetana tai ranskankerma ja mausteet.
4. Levitä seos vuokaan.
5. Asettele tomaatit sekä kaprikset tai oliivit piirakan päälle. Itse korvasin kaprikset ja oliivit paprikalla.
6. Paista 200°:ssa uunin alimmalla tasolla n. 35 min.
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
3/4 dl maitoa
TÄYTE
2 kananmunaa
½ dl vehnäjauhoja
n. 1 dl ananasmehua
1 dl maitoa
n. 3 dl juustoraastetta
n. 100 g sinihomejuustoa
n. ½ tl mustapippurirouhetta
(n. ½ dl silputtua persiljaa tai basilikaa)
4–5 ananasrengasta tai päärynänpuolikasta tai 200 g viinirypäleitä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Sekoita joukkoon pehmeä rasva. Lisää maito ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
3. Painele taikina jauhotetulla kädellä voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Anna torttupohjan seistä jääkaapissa 15–20 min, niin taikina pysyy paremmin vuoan reunoilla pohjaa esipaistettaessa.
4. Paista piiraspohjaa 225°:ssa uunin alimmalla ritilätasolla n. 10 min.
5. Leikkaa sinihomejuusto muruiksi tai käytä valmiiksi murusteltua sinihomejuustoa.
6. Leikkaa ananas tai päärynät pieniksi paloiksi. Jos käytät viinirypäleitä, halkaise ne ja poista siemenet. Jos käytät viinirypäleitä ananaksen sijaan, korvaa ananasliemi maidolla.
7. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kaada seos puolikypsälle pohjalle ja jatka paistamista vielä n. 20 min.
4,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
ripaus sokeria
125 g voita
5 rkl kylmää vettä
TÄYTE
3 rkl dijoninsinappia
3 dl juustoraastetta
5-7 tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa
½ tl mustapippuria
ripaus suolaa
(2 murskattua valkosipulinkynttä)
(3 rkl oliiviöljyä)
3 rkl silputtua basilikaa
koristeeksi salaatinlehtiä
1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa.
2. Nypi sekaan paloiteltu voi.
3. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
4. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 1 t.
5. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi.
6. Jos laitat valkosipulinkynnet, sekoita ne öljyyn.
7. Kauli taikina ohueksi pohjaksi voideltuun piirakkavuokaan. Jätä matalahkot reunat.
8. Levitä pohjalle sinappi ja ripottele päälle juustoraaste.
9. Asettele päälle tomaattiviipaleet.
10. Mausta tomaatit suolalla, basilikalla ja pippurilla. Pirskottele halutessasi päälle valkosipuliöljyä.
11. Paista piirakka 225°:ssa n. 20 min.
12. Tarjoa haaleana. Ripottele halutessasi pinnalle tarjoiluvaiheessa basilikasilppua ja koristele salaatinlehdillä.
1 tlk tonnikalapaloja vedessä
1 prk (200 g) raejuustoa
½ rs (ruohosipuli)tuorejuustoa
(1 rkl sitruunanmehua)
(1 dl ruohosipulia hienonnettuna)
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 (150 g) pieni paprika
pala (150 g) kurkkua
½ ps jääsalaattia
LISÄKSI
4 tortillaa
1. Sekoita kulhossa valutettu tonnikala, raejuusto ja tuorejuusto. Jos laitat sitruunanmehua, purista se. Halutettasi lisää sitruunanmehu ja ruohosipuli seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Puhdista ja kuutioi paprika. Kuutioi kurkku. Huuhtele ja revi salaatti pienemmäksi.
3. Levitä tortillojen päällä reilusti tonnikalatäytettä, paprikaa, kurkkua ja salaattia.
1 l maitoa
4 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
½ dl juoksevaa kasvirasvaseosta
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
PINNALLE
200 g mustikoita
2 rkl sokeria
1. Vatkaa kierrevatkaimella maidon joukkoon loput taikinan ainekset. Anna turvota jääkaapissa n. 30 min.
2. Kaada pannaritaikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Ripottele jäiset mustikat ja sokeri taikinan pinnalle.
3. Paista 225°:ssa n. 30 min.
1 pkt piirakkataikinaa
TÄYTE
400 g jauhelihaa
(1 iso sipuli)
1 paprika
1 ps tacomausteseosta tms.
1 tlk salsadippiä
½ dl vettä
(1 dl korianteria tai persiljaa hienonnettuna)
1 prk kermaviiliä
2 dl juustoraastetta
koristeluun maissilastuja
1. Painele sulanut piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, kuutioitu paprika, tacomausteseos ja salsadippi. Huuhdo salsadippitölkki vedellä ja kaada jauhelihan joukkoon. Anna täytteen hautua miedolla lämmöllä n. 5 min. Mausta halutessa korianterilla tai persiljalla.
3. Levitä vähän jäähtynyt jauhelihatäyte piirakkataikinan päälle. Lusikoi kermaviili pinnalle ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
4. Paista 225°:ssa uunin alimmalla tasolla n. 25 min. Koristele halutessa maistilastuilla.
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE
2-3 omenaa
½ dl sokeria
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
1. Vaahdota kananmunat ja sokeri.
2. Lisää voisula ja vehnäjauho-leivinjauheseos
3. Levitä taikina voideltuun vuokaan.
4. Lado päälle viipaloidut omenat.
5. Ripottele omenien päälle mausteet.
6. Paista 200°:ssa n. 25 min.
250 g voita
3½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnä -tai kauraleseitä
1 tl soodaa
2 dl piimää
2 kananmunaa
PÄÄLLE
7 dl puolukoita
1 dl sokeria
1. Sekoita sulatettu voi, sokeri ja jauhot sekä leseet murumaiseksi seokseksi.
2. Ota muruseosta 2 dl erilleen. Lisää lopputaikinaan sooda, piimä ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää marjat päälle.
4. Ripottele pinnalle erilleen otettu muruseos.
5. Paista 200°:ssa 25 min.
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g margariinia tai voita
1. Sekoita kuivat aineet.
2. Lisää maito, kananmunat ja sulatettu, jäähdytetty rasva.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-225°:ssa n. 30 min.
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE
4 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää kananmuna ja kuivat aineet.
3. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
4. Laita mustikat päälle.
5. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada mustikoiden päälle.
6. Paista 200°ssa 30 min.
1 l tuoreita raparperipaloja
1½ dl sokeria
2 tl perunajauhoja
TÄYTE
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl sulatettua voita
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
koristeluun raesokeria
1. Paloittele raparperi ja levitä palat voideltuun vuokaan.
2. Sekoita sokeri ja perunajauhot sekä ripota seos palojen päälle.
3. Peitä vuoka foliolla ja anna hautua uunissa 175 C:ssa 15-20 min.
4. Vaahdota kananmunat ja sokeri.
5. Lisää joukkoon sulanut voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
6. Kaada taikina vuokaan raparperien päälle ja ripota päälle raesokeria.
7. Paista 175°:ssa n. 30 min.
2 ps paahtoleipää
täyteainekset (esim. sinihomejuustoa, kinkkua, italiansalaattia...)
1 prk majoneesia
1 prk sulatejuustoa
1 liha -tai kasvisliemikuutio kostutukseen
koristeluun esim. viiniryypäleitä, kurkkua ja tomaattia
1. Leikkaa paahtoleivistä tummat kulmat pois. Leikkaa paahtoleivät tarvittaessa sopivan kokoisiksi.
2. Kasaa paahtoleivät tarjoiluastiaan.
3. Kostuta paahtoleivät jäähtyneellä liha -tai kasvisliemikuutiolla.
4. Lado paahtoleipien päälle haluamasi täyte.
5. Toista vaiheet 2-4, kunnes paahtoleivät loppuvat. Paahtoleipien pitää olla täytteen päällä viimeisessä vaiheessa!
6. Peitä voileipäkakku leivinpaperilla.
7. Valele leivinpaperiin vettä.
8. Laita voileipäkakku yöksi jääkaappiin.
9. Oltuaan yön jääkaapissa sekoita majoneesi ja sulatejuusto keskenään.
10. Lado majoneesi-sulatejuustoseos voileipäkakun päälle.
11. Koristele voileipäkakku haluamillasi raaka-aineilla.
1 prk maitorahkaa
1 prk säilykemangoa
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
(2 rkl hasselpähkinärouhetta)
1. Valuta mangot; ota muutama pala syrjään koristelua varten ja soseuta loput.
2. Sulata paloiteltu valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.
3. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla.
4. Notkista rahka kulhossa ja valuta joukkoon vähän jäähtynyt valkosuklaa.
5. Sekoita tasaiseksi.
6. Nostele joukkoon mangosose ja kermavaahto sekä halutessasi hasselpähkinärouhe.
7. Jaa rahka kulhoihin ja koristele mangoilla.
Kehuja tai kysymyksiä albumin tekijälle